Mamos vis dar susiduria su tvirtinimais, kad mamos pienas antraisiais ir vėlesniais metais kažkokiu būdu pavirsta vandenėliu, kurio prisivalgęs vaikas visai nenori valgyti normalaus maisto. Tačiau mamos pieno tyrimai tvirtina visiškai priešingus dalykyus: mamos pienas antraisiais ir vėlesniais metais riebėja, turi daugiau baltymų ir kalorijų nepriklausomai nuo to, kiek dažnai mažylis žinda. Taip pat didėja laktoferino, lysozimo, imunoglobulino A, oligosacharidų ir natrio koncentracija. Mamos piene mažėja angliavandenių, kalcio ir cinko. O geležies ir kalio kiekio pokyčiai neužfiksuoti.
Literatūra:
1. Matylda Czosnykowska-Łukacka, Barbara Królak-Olejnik, and Magdalena Orczyk-Pawiłowicz. Breast Milk Macronutrient Components in Prolonged Lactation. Nutrients. 2018 Dec; 10(12): 1893. Published online 2018 Dec 3. doi: 10.3390/nu10121893 PMCID: PMC6316538 PMID: 30513944
2. Perrin MT, Fogleman AD, Newburg DS, Allen JC. A longitudinal study of human milk composition in the second year postpartum: implications for human milk banking. Matern Child Nutr. 2017 Jan;13(1). doi: 10.1111/mcn.12239. Epub 2016 Jan 18.